maandag 28 november 2011

Hoe ze Koffie cafeine vrij makenKoffie om wakker bij te blijven.

Normale koffie bevat het werkzame bestanddeel cafeïne, een stofje dat je wakker houdt. Handig, behalve als je er niet goed tegen kunt. Daarom is er ook cafeïnevrije koffie. Het is onmogelijk om de cafeïne er voor 100% uit te halen. In de Europese Unie (EU) mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen 0,1% cafeïne bevatten, en koffie-extract 0,3%.


Een Arabica koffieboon bevat tussen de 0,8 en 1,3% cafeïne. In een Robusta boon zit tussen de 2,0 en 2,5% cafeïne. Om de cafeine eruit te halen en toch de smaak intact te laten, halen we de cafeïne uit de groene boon. Echte lekkere koffie ontwikkelt namelijk de meeste smaak tijdens het branden.

Koffie cafeine vrij te maken

De beste methodes zijn de water-koolstofmethode (H2O/C), de di-chloormethaanmethode (DCM) en de koolzuur methode. Hierbij gebruikt men een oplosmiddel dat alleen werkt op de cafeïne en de rest van de koffieboon in zijn waarde laat en zo proef je het verschil met gewone koffie bijna niet.

Water-koolstofmethode

Bij de water-koolstof methode is water (H2O) het oplosmiddel. Het stroomt net zolang over de groene bonen tot de cafeïne erin oplost. Er is dus veel water nodig, maar gelukkig kunnen we dat hergebruiken. Het water gaat door een actief koolstoffilter. Dit filtert de cafeïne er weer uit.Daarna worden de gespoelde boontjes met hete lucht gedroogd en gekoeld met koude lucht en zijn de koffiebonen klaar om gebrand en gemalen te worden en dan gaan ze in de pakjes en enw at een heerlijk aroma!

Di-chloormethaanmethode

Bij de di-chloormethaanmethode is het oplosmiddel di-chloormethaan. De methode is ontwikkeld om te voldoen aan de eis van de buitenshuismarkt (alle cafeïnevrije koffie die je buitenshuis drinkt). De groene bonen worden met water natgemaakt om de buitenkant poreus te maken waarop ze een half uur in het oplosmiddel worden ondergedompeld. Dit gebeurt een paar keer, totdat de cafeïne is opgelost. Ook het di-chloormethaan wordt hergebruikt.Dan worden de bonen gestoomd om ze te ontdoen van de resten van het oplosmiddel en worden ze met hete lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld en dan zin de boontjes klaar om gebrand en gemalen te worden.

De Koolzuur Methode

Bij de koolzuur methode is koolzuur het oplosmiddel. De bonen worden in water gedompeld en dan gaan ze zwellen zodat de cafeïne mobiel wordt. Hierna wordt koolzuur door de bonen geperst,zodat de cafeïne zich bindt. Het koolzuur wordt vervolgens uit de koffie verwijderd door de bonen te drogen en door de verdamping gata de cafeine eruit. Cafeïne en koolzuur worden dan ook gecheiden zodat ze hergebruikt kunnen worden.De boontjes voor laten weken

De groene koffie bonen worden met water natgemaakt om de buitenkant poreus te maken. Vervolgens worden ze een half uur in het oplosmiddel ondergedompeld. Dit gebeurt een paar keer, totdat de cafeïne is opgelost. Ook het di-chloormethaan wordt hergebruikt. Hierna worden de bonen gestoomd om ze te ontdoen van alle resten van het oplosmiddel en daarna worden ze met hete lucht gedroogd en met koude lucht gekoeld en dan zijn de bonen klaar om lekker gebrand en daarna gemalen te worden.Koffie Maschines Tags

Alles wat u moet weten over de lekkerste koffie.Hoe maken koffie producenten de kofie cafeine vrij. Bij de di-chloormethaanmethode is het oplosmiddel di-chloormethaan. Bij de koolzuur methode is koolzuur het oplosmiddel.Bij de water-koolstof methode is water (H2O) het oplosmiddel. Cafeine vrije koffie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Koffievergelijk.nl

Vergelijk en vindt de koffie die bij u past

Wereldkoffie.eu

Wereldkoffie is de koffiebonen webshop

Like Koffie is Lekker

Freelance.nl is de grootste website voor zelfstandige ZZP-ers/ondernemers en werkzoekenden. Plaats gratis uw profiel /bedrijf

Cookyourbook

De Lekkerste Taarten

taarten bestellen waar  ook bent bij taartenwinkel.nl

Wijnwinkel

wijnen gids wijnwinkel

Freelance Markt Groeit Explosief

Plaats gratis uw profiel /bedrijf
Freelance.nl is de grootste website voor zelfstandige ZZP-ers/ondernemers en werkzoekenden.

Gefelicitaard

Choco Loco

Koffie Speciaal Koffie Sponsors

Genieten van de lekkerste Koffie!

Neckermann nieuwste gadgets

neckermann.com

Magix

LOI